Vinnerne av årets sykepleierpriser 2023

Årets Sykepleier-Sykepleierleder 2023

Merete Helen Hansen, Årets Sykepleier og Hanne Terese Straum Riise, Årets Sykepleieleder. Foto: Rune Mattsson

Prisene er en del av NSF Nordlands arbeid med å sette fokus på kvalitet og faglig forsvarlighet i sykepleietjenesten i Nordland. Sykepleiere og sykepleieledere som gjennom sitt virke inspirerer, engasjerer og motiverer andre, trenger litt heder og ære i en travel og hektisk hverdag.

Årets Sykepleier 2023 : Merete Helen Hansen, Fauske kommune

Merete er kreftssyklepleier i Fauske kommune og ble nominert av sine kollegaer i hjemmetjenesten.

Merete ble sykepleier i voksen alder. Hun var da alene med to barn, men fikk gjennomført studiet takket være foreldre som stilte opp. Merete ville bli sykepleier fordi hun alltid har kjent på det som et kall og hadde et ønske om å hjelpe andre, vise omsorg og forbedre forholdene for andre mennesker. Hun valgte å ta videreutdanning innen kreftsykepleie da hun så at det var noe som manglet når hennes farmor ble syk av kreft.

Merete har erfaring som sykepleier fra Nordlandssykehuset, St.Olavs hospital i Trondheim og Sørfold kommune.

Som kreftsykepleier synes hun det er viktig å skape ro i hjemmet, være ansvarlig og sørge for at de som ønsker det får dø hjemme, og at alle føle seg trygge med situasjonen.

I jobben som teamkoordinator i Fauske kommune er Merete opptatt av å ta vare på og motivere de ansatte og trygge dem med å dele av sin kunnskap. Merete er takknemlig for at hun har fått ta del i andres liv, for de menneskene hun har møtt og for den tilliten de har vist.

Dette sier kollegaene om henne:

Vi har en unik kollega.
Hun er nesten vanskelig å beskrive, for hun må bare oppleves for den fantastiske personen hun er.
Merete har bidratt til at sykepleietjenesten skal fungere best mulig. Hun har vært en stor pådriver for videreutvikling av sykepleiekompetansen i kommunen ved å dele av sin kunnskap. Gjennom fagmøter, kursing, lunsjmøter og arbeid med å lage/oppdatere lokale prosedyrer, bidrar hun til å motivere, engasjere og øke kunnskapen til både nyutdannede og erfarne sykepleiere i og utenfor kommunen.
Hun er en klippe i tjenesten med sin faglige dyktighet, ro, herlige latter og varme.

«Ingen oppgave er for stor eller vanskelig, for vi får dette til sammen.», bruker hun å si.

Merete har over tid opparbeidet seg høy kompetanse innenfor sitt fagfelt som kreftsykepleier med over 20 år i kommunen. Hun tar utfordringer på strak arm, og er nå også teamleder for sykepleierne i hjemmetjenesten. Merete har nå en kombinert rolle med organisering av sykepleierne, ivaretakelse av pasienter og ansatte og hun bidrar til at sykepleiefaget utøves med høy kvalitet og god individuell behandling.

Kollegaene mener at Merete er spesielt god på «Den gode eller vanskelige samtalen». Merete har i mange år jobbet jobbet alene med sin brukergruppe, som den eneste kreftsykepleieren i kommunen. Hun er kjent i sitt yrke, for sin faglige dyktighet innen sykepleiefaget og for den personen hun er.

Årets Sykepleieleder 2023: Hanne Terese Straum Riise, Leknes legesenter

Hanne Terese er avdelingsleder ved Leknes legesenter i Vestvågøy kommune og ble nominert av kollegaer.

Hanne Terese ble sykepleier i 2009. Hun har lang erfaring som leder for ulike avdelinger i kommunen. Hanne Terese var med på å forme stillingen som avdelingsleder på Leknes legesenter, da det ikke var noen som hadde hatt denne stillingen tidligere.

Hanne Terese trives godt som klinisk sykepleier, og tar nå videreutdanning i sårbehandling. Hun synes det er viktig å holde kompetansen ved like, og er veldig glad i sykepleiefaget. Som leder betrakter hun seg som en iverksetter, ikke en strateg. Hun like å finne løsninger, og å lykkes med gode planer og rutiner for å drifte forsvarlig. Hun blir ikke stresset over ekstra belastninger, mer opptatt av å finne løsninger.  

Som leder mener hun at ærlighet, informasjon, tilgjengelighet og å være på tilbudssiden er viktig for de ansatte. Ansatte vet hvor skoen trykker og sammen finner vi de beste løsningene.

Hanne Terese synes det beste med å være leder er å prøve få på plass rutiner, finne løsninger og være med på endringer. Å være leder en stor jobb og man må vite hva jobben handler om. Det er viktig å være ryddig, faglig dyktig, lytte til ansatte og være inkluderende. 

Dette sier kollegaene om henne:

Hanne Terese har bidratt til at Leknes legesenter har klart å snu en negativ trend til en positiv utvikling med å få ned sykefravær på arbeidsplassen vår.

Hanne Terese har innført kompetanseheving blant oss ansatte og tilrettelagt slik at ønske om faglige utfordringer blir ivaretatt. Hun har sett hver enkelt ansatt med sine egenskaper og kvalifikasjoner og har gitt oss arbeidsoppgaver som de enkelte mestrer og har lyst å utføre.

Ved veiledning spør hun alltid hva den enkelte tenker rundt behandlinger vi gir. I etterkant og under dette får vi alltid tilbakemelding på hva vi kunne gjort annerledes og hva vi gjorde bra. Hanne Terese starter alltid med de positiv tilbakemelding i den situasjon vi har stått i, noe som bidrar til at vi har gode refleksjoner i etterkant av situasjoner som har vært utfordrende.

Hanne Terese er en leder som er tilgjengelig for råd/veiledning i og utenfor kontortid. Kontordøren hennes står alltid åpen slik at vi skal kunne komme til henne å søke/høste av hennes kompetanse, både faglig som sykepleier og som leder. Hun utøver god ledelse ved at hun inkluderer sine ansatte ved innføring av nye rutiner og arbeidsoppgaver. Hanne Terese har en evne til å se alle positive egenskaper hos den enkelte ansatt og stimulere til utnyttelse av disse egenskapene hos de enkelte, slik at mestring oppnås.

NSF Nordland gratulerer de to flotte vinnerne med de velfortjente prisene!