De helsepolitiske debattene i NSF Viken er i gang! Først ut: Kongsberg

Politisk debatt i Kongsberg

Det var god stemning blant de 11 paneldeltakerne i Kongsberg og alle partiene var enig om at vi må satse mer på helse. Tirsdag 15. august var vi samlet til debatt!

Det var godt med både politikere og deltakere i salen når Hovedtillitsvalgt for NSF i Kongsberg kommune, Eirin Tandberg og hovedtillitsvalgt på Kongsberg Sykehus; Cecilie Figenschou inviterte til helsepolitisk debatt. Vannstanden var høy og det bruset nesten over i Kongsbergfossen mens den helsepolitiske debatten ble ledet av undertegnede; Dag Werner Larsen, Nestleder i NSF Viken

Hele 11 partier stilte opp

Hele 11 partier stilte opp og ville vise sitt engasjement for helse.

De som møtte opp var:

Fremskrittspartiet – Odd Mortensen, 1. kandidat

Høyre – Line Spiten, ordførerkandidat

Venstre – Bjørn Flo Knudsen, 1. kandidat

Kristelig folkeparti – Sissel Stensvik, lokallagsleder

Miljøpartiet de grønne – Cecilie Søvik, 1. kandidat

Kongsberglista – Per Einar Fon, 1. kandidat

Senterpartiet – Kari Anne Sand, ordfører

Arbeiderpartiet – Marthe Gustavsen Ødegården, ordførerkandidat, 1. kandidat

Sosialistisk venstreparti – Anette Opheim, 1. kandidat

Rødt – Tore Fjæreide, 1. kandidat

Norges demokratene -  Tonny Andersen, 1.kandidat

Politikere i debatt Kongsberg

Enighet om å fokusere på helse

Det var bred enighet i panelet om at vi trenger å fokusere på helse fremover og at det må en satsing til for å møte utfordringer knyttet til økt andel eldre i samfunnet, økt forekomst av demens og ikke minst en økning av psykiske plager.

Det er kort tid igjen før kommunevalget 11. september og partiene fremstår både skjerpet og engasjerte i debatten. Alle partier bidro og særlig kunne man merke viljen og engasjementet på å ville utfordre sittende ordfører Kari Anne Sand fra Senterpartiet.

Ordføreren var tydelig på at Kongsberg både har rekrutteringsplan og strategiplan klar for å møte fremtidens utfordringer, men ikke minst kunne være en rekrutterende og attraktiv kommune for ansatte i helse. Sykepleiemangelen var første tema ut og alle støttet opp om at det må iverksettes tiltak i neste periode.

Line Spiten fra Høyre snakket varm om kompetanseheving både hos ansatte og ledere. Høyre har markert seg som forkjempere for kompetansesatsing for sykepleiere, noe Spiten dro frem flere ganger i debatten. Under lynrunden rakk hun og alle de andre partiene opp hånden på spørsmål om de ønsket å sette av egne midler på kommunebudsjettet til å videreutdanne sykepleiere.

Et annet viktig poeng som Marte Gustavsen Ødegården fra Arbeiderpartiet dro frem er; Økt grunnbemanning. Pasientene i kommunehelsetjenesten er nå mye dårligere og har mer sammensatte og kompliserte behov slik at belastningen på helsepersonell har blitt større. Enkelte av de som behandles i kommunehelsetjenesten nå, var pasienten som ble sendt til sykehus tidligere.

Kongsberglisten ved Per Einar Fon utfordret ordføreren på tydeligere mål i kommunens helsestrategi og dro frem behovet for å få ned ventetiden, spesielt for barn og unge. Enkelte må vente helt opp til trekvart skoleår.

Det var bred enighet mellom partiene om at satsingen innenfor psykiatri og rus-feltet må styrkes. Det oppstod et nesten rørende øyeblikk da ytterpunktene mellom FRP og SV ble hvisket ut, da de var de partiene som tok sterkest til ordet for at innbyggernes psykiske helse ikke kan måles i kroner og øre.

Avslutningsvis kom debattens store overraskelse fra Venstres Bjørn Flo Knudsen. Han tok til orde for at kommunepolitikere i større grad må tørre å utfordre arbeidsgiverforeningen KS. Han vil ikke legge seg oppi lønnsoppgjøret, men sier at det er politikerne som påvirker KS og at det må stilles større krav til enhetlig satsing på ansatte i kommunehelsetjenesten. Slikt engasjement gir håp for fremtiden – NSF Viken takker for en god debatt.