Et tap for likestillingen

Linda Lavik taler foran Stortinget

Linda Lavik taler foran Stortinget - sammen med trommekorpset

Å kunne forsørge seg selv er en forutsetning for selvstendighet, uavhengighet og likestilling. Avgjørelsen i Fredrikstad tingrett i dag, kan leses som et angrep mot dette, hevder Lavik. Dommen viser oss at loven er komplisert. For Norsk Sykepleierforbund er dette et klart signal om at her må det ytterligere politisk vilje til. - Dersom retten til heltid skal bære lenger en festtaler og valgkamputspill, trenger man nå klar tale og politisk forpliktelse. Vi mener at dommen konkluderer feil. Dersom dommen blir stående fungerer ikke loven etter intensjonen; nemlig å styrke ansattes rett til heltid, sier Lavik.

Kritisk mangel på intensivsykepleiere

Vi har en kritisk mangel på intensivsykepleiere i Norge. Sykehuset i Østfold, og mange andre som dem, har en utstrakt bruk av deltidsstillinger. Pandemien har for alvor vist hvor alvorlig mangelen på spesialsykepleier er. For fremtiden er mangelen på sykepleiere en av de største utfordringene helsevesenet står ovenfor. Statistisk Sentralbyrå anslår at man har behov for en dobling av bemanningen i helsevesenet innen 2060. Dette er forsiktige anslag. Det legges nå opp til å utdanne 100 ekstra intensivsykepleiere det neste året. Dette er en start på arbeidet med å møte fremtidens utfordringer – Det er uforståelig for oss at disse sykepleierne trolig ikke vil få tilbud om 100% stilling når de er ferdig, sier Lavik.

Lavik sier at sykepleierne ved nyfødt intensiv Østfold i realiteten er henvist til evig deltid. Hun trekker frem at det kun er 4 av 56 ansatte som har 100% stilling. Et krav om å endre denne trenden vurderer arbeidsgiver som en urimelig opp imot hensynet til sykehusets økonomi. - Sykehusets penger er samfunnets penger, sier Lavik. Hun mener det er uholdbart at økonomi blir et argument som rettferdiggjør at man ikke kan gi sykepleiere fulle stillinger. Sykepleiere er fortsatt i all hovedsak kvinner. Det er i stor utstrekning kvinner som jobber deltid, både som sykepleiere og i andre yrker. Indirekte betyr det at kvinner ikke har rett på samme vern i arbeidslivet som menn, mener Lavik.

Ikke likestillingslandet verdig

Norge ble i 2020 ranket som nest best i verden på likestilling av World Economic Forum. - Et land i verdenstoppen på likestilling kan ikke la seg være bekjent av en slik retorikk, sier Lavik. - Med økonomi som begrunnelse ofres halve befolkningens rett til trygge, forutsigbare arbeidsforhold og sikker inntekt. Dette er ikke likestillingslandet Norge verdig. Forvaltning av samfunnets ressurser er viktig. Det er likevel vår klare oppfatning at dette ansvaret hviler på hele befolkningen, ikke kvinner alene, tilføyer Lavik.

Etterlyser lovendring om nødvendig

Lavik sier hun forventer at stortinget tar ansvar om de ønsker å bekjempe bruken av deltid. Hvis det fortsatt eksisterer en nullvisjon for deltid forventer Norsk Sykepleierforbund i Viken en tydelig presisering av dette; om nødvendig med en lovendring som følge, sier Lavik. Hun etterlyser nå politikere som er tydelige på hvor de står i kampen om heltid. Lavik minner samtidig om at det er valgår i år. Norsk Sykepleierforbund organiserer over 120.000 potensielle stemmer ved høstens valg, avslutter Lavik